Tanıtım Rehberi

 Merhaba. Burası Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi. Doğanın kalbinde, her yıl gelişen ve yenilenen, şehriyle, öğrencisiyle, personeliyle ve yönetimiyle kocaman bir aile. Üniversitemiz 1992 yılında kurulmuş olup, ismini kampüsünün Abant sırtlarına yakın olmasından ve kurucusu merhum İzzet Baysal’ın isminden almaktadır.

         Yeşil dağlarla çevrili Bolu’dan çıkıp İstanbul yönüne D-100 karayolundan ilerledikten sonra Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi yazan trafik ışıklarından sola dönünce 3,5 km ilerde Üniversitemizin ana giriş kapısı olan A kapısı karşılamaktadır sizi. Üniversitenin A kapısına varmak araçla D-100 karayolundan ayrıldıktan sonra anayoldan 10 dakika sürmektedir. Üniversitenin A kapısı girişine 300 adım kala önce solda Üniversitemizin Çocuk Kreşi, onun 30 adım yanında Yüzme Havuzu ve Fitness Merkezi bulunmaktadır. Yüzme havuzunu karşısında sağda Seyyide Nefise Erkek Öğrenci Yurdu vardır. Yüzme Havuzunu 10 adım ilerisinde sola açılan yol Üniversitemizin B kapısına varmakta olup araçların denetimi için otomatik bariyerle çevrilidir. Yüzme havuzunun 20 adım ilerisinde solda Mehmet Tanrıkulu Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu onun 10 adım yanında da Bolu Sağlık Bilimleri Fakültesi onun da hemen 20 adım arkasında solda Kemal Demir Fizik Tedavi Meslek Yüksekokulu vardır. Burayı geçip anayoldan Üniversitenin A kapısına doğru yürümeye devam ettiğimizde 100 adım solda Diş Hekimliği Fakültesi ve onun yanında Diş Hekimliği Fakültesi Öğrenci ve Personel Yemekhanesi vardır. Diş Hekimliği ve Personel Yemekhanesinin hemen önünde bir adet Halkbank Bankamatiği tam karşısında, anayolun solunda bir adet ticari taksi durağı vardır. Anayolun sağında ise 30 adım ileride Tıp Fakültesi Eğitim Araştırma Hastanesi, önünde bir adet İş Bankası bankamatiği ve onun 20 adım ilerisinde karşıda Tıp Fakültesi Dekanlığı ve Morfoloji binası bulunmaktadır. Morfoloji binasının 15 adım sol tarafında kızıl, yeşil ve sarının tonlarının buluştuğu muhteşem İzzet Baysal Ağaç Parkı vardır. Bu park, anayolun sağ tarafında ve Üniversitenin A kapısının tam karşısındadır. Parkın içine girdiğinizde yaklaşık 30 basamaklı merdiveni tırmanarak Üniversitemizin kurucusu, Bolu’nun Babası, büyük hayırsever merhum İzzet Baysal’ın anıt mezarına ulaşacaksınız. Yaklaşık 15 metre uzunluğundaki muhteşem Türk Bayrağı gönderinin altındaki anıt mezar, Üniversitemizin pek çok noktasından görülebilmektedir.

         Ve evet anayoldan Üniversitemizin A kapısına geldik ve giriş yaptık. A kapısının hemen solunda 30 adımlı bir merdiven Diş Hekimliği Fakültesi önüne ulaşmaktadır. A kapısından girdikten 40 adım sonra solda 2022’de hizmete girecek olan Hukuk Fakültesi inşaatı bulunmaktadır. Bu Fakülte birbirine 10 adım mesafede iki yan yana binadan oluşmaktadır. Hukuk Fakültesini geçtikten 30 adım sonra solda Prof.Dr. Fuat Sezgin Kütüphanesi binası vardır. Bu kütüphanede görsel ve işitsel materyalin yanında, pek çok eser bulunmaktadır. Kütüphaneyi geçip anayoldan dümdüz devam ettiğimizde 50 adım solda hilal şekline benzeyen güzel mimarisiyle Rektörlük ek binası bulunmaktadır. Rektörlük ek binasında Rektörlük Makamı, Rektör Yardımcıları, Engelliler Birimi, Hukuk Müşavirliği ve Basın Yayın Müdürlüğü gibi pek çok birim bulunmaktadır. Rektörlük ek binasının geçtikten 70 adım sonra solda Rektörlük Ana Bina bulunmaktadır. Rektörlük Ana Binada Daire Başkanlıkları, Saymanlık Müdürlüğü, Sendika Temsilciliği, Öğrenci İşleri, Güvenlik ve İç Hizmet Birimleri bulunmaktadır.

         Rektörlük Ana Binayı geçince anayolda önümüzde dönel bir kavşak gelmektedir. Bu kavşağın sağ tarafındaki yoldan 70 adım yukarı çıktığınızda sağda kuş cıvıltılarının eşliğinde ve ağaçların muhteşem manzarasında Üniversite Misafirhanesi bulunmaktadır. Üniversite Misafirhanesi 3’ü özel, 54’ü standart olmak üzere toplam 57 odalı olup 114 yatak kapasitelidir. Kişi başı konaklama ücreti 4 Şubat 2021 itibariyle Kamu Personeli için günlük 70 Türk Lirası, Misafir için günlük 110 Türk Lirasıdır.  Misafirhanenin 30 adım karşısında Üniversitemiz öğretim üyelerinin lojmanları bulunmaktadır.

         Misafirhaneden geri gelip dönel kavşağa geldiğimizde önümüze sola bir tane araba yolu, karşıya ise bir tane araba yolu ve bir tane yaya yolu gelmektedir. Yaya yolu beyaz renkli küre şeklinde lambalarla aydınlatılmış olup, akşamları aydınlık ve güzel bir manzara oluşturmaktadır.

 Yaya yolundan yürüdüğümüzde 40 adım sonra solda Fen Edebiyat Fakültesi, onun 20 adım yanında da İktisadi İdari Bilimler Fakültesi bulunmaktadır. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi önünde genişçe bir meydan olup bu meydanda merhum İzzet Baysal’ın büstü bulunmaktadır. İktisadi İdari Bilimler Fakültesinin hemen 20 adım karşısında sağda Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı olup, bu binanın içinde Üniversite etkinliklerinin yapıldığı Mavi Salon ve Pembe Salon bulunmaktadır. Bu binanın hemen 15 adım yanında Bilgi İşlem Daire Başkanlığı, onun 10 adım yanında da Üniversitemizin Güzel Sanatlar Fakültesi yer almaktadır.

         Güzel Sanatlar Fakültesinin tam karşı hizasında, yürüdüğümüz yaya yolunun sol tarafında 30 adım ilerde Eğitim Fakültesi vardır. Yaya yolunu yürümeye devam ettiğimizde 30 adım sonra yine genişçe bir meydana varmaktayız. Bu meydanın hemen karşı tarafında önümüzde Yabancı Diller Yüksekokulu, onun hemen bitişiğinde Kongre Merkezi ve onun sağında Aktivite Merkezi yer almaktadır. Aktivite merkezi içinde Şok market, İş Bankası şubesi, postane, kafe, lokanta ve çeşitli dükkanlar bulunmaktadır.

         Yaya yolunu bitirip vardığımız meydandan sağa döndüğümüzde 10 adım sonra solda bankamatiklere ulaşıyoruz onu da geçince yine anayola varmaktayız. Anayoldan karşıya baktığımızda anayolun kenarında sağda Üniversitemiz Öğrenci Yemekhanesi ve Kız Öğrenci Yurtları vardır. Üniversite yemekhanesinin 50 adım sağ tarafında Spor Bilimleri Fakültesi, halı saha ve Spor Salonu bulunmaktadır.

         Anayoldan sola Üniversite içine devam edince önümüze 15 adım sonra dönel kavşak çıkmaktadır. Dönel kavşaktan sağa giden yol D kapısına giderek Üniversite kampüsü bitimindeki Yumrukaya köyüne varır. Karşıya giden yol ise memur ve öğretim üyesi lojmanlarına, ısı merkezine ve Hayreddin-i Tokadi Öğrenci Yurdu ile AİBÜ Canip Baysal Camii’ne ulaşmaktadır. Sola giden yol ise yine Üniversite Kampüsünde geldiğimiz anayolun devamı olup kampüsün içine geri dönmektedir. Sola döndüğümüzde 30 adım sonra sağda Üniversite-Merkez ve Üniversite- D-100 hattıyla, Üniversite- Dağkent hattına işleyen Bolu belediyesi otobüslerinin kalkış durağı bulunmaktadır.

         Anayolun devamından kampüsün içine ilerlediğimizde otobüs durağından 20 adım sonra solda Üniversite matbaası, sağda ise ulu ağaçların içinde 30 adım ötede Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi ana binası vardır. Burayı geçince anayol ikiye ayrılmakta, sola ayrılan yol Rektörlük ana binasının önüne, kampüse ilk giriş yaptığımız anayola ve Misafirhaneye ulaşılmakta, karşıya devam eden yol ise Rektörlük ana bina ve Rektörlük ek binasının arkasından devam etmekte, sağda muhteşem ağaçların arasında 10 ‘ar adım arayla dinlenmek için kamelyalar bulunmaktadır. Anayoldan kampüsün aşağısına devam ettiğimizde solda yine Prof.Dr. Fuat Sezgin Kütüphanesi, Hukuk Fakültesi inşaatı ve Mühendislik Mimarlık Fakültesi Ek Binası yer almaktadır. Mühendislik Fakültesi tam karşısında Ziraat Fakültesi yer almaktadır. Ziraat Fakültesini de geçerek anayoldan kampüsün aşağısına devam ettiğimizde solda görkemli mimarisiyle Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi Ali Ericek Uygulama Camii ve yanında İlahiyat Fakültesi yer almaktadır. Caminin hemen karşısında ihtiyaçların karşılanması için bir Yaşam Merkezi yer almakta olup, merkezin içinde A101 market, lokanta, kafe ve Tıp öğrencileri için hazırlık kursu bulunmaktadır. Ayrıca burada bir tane Halkbank bankamatiği bulunmaktadır.

 Camiye varmadan yol ikiye ayrılmakta soldaki yol Üniversitemiz C kapısı üzerinden Diş Hekimliği Fakültesi, Tıp Fakültesi, BETUM, NÜRDAM ve Kemal Demir Fizik Tedavi Meslek Yüksekokulu’na ulaşmaktadır. Karşıya açılan yol ise Üniversitemiz B kapısına ulaşarak yine yüzme havuzunun yanından ilk geldiğimiz anayolla birleşmekte ve kampüs sonlanmaktadır. Kampüsün şehir merkezine uzaklığı 8 km olup araçla şehre ulaşmak yarım saat sürmektedir.

         Sizleri de bu muhteşem doğanın kalbinde, geleceğimize yön veren Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi ailesinin bir parçası olmaya davet ediyoruz. Sağlıcakla, umutla ve mutlulukla kalın.

 

BAİBÜ Engelli Öğrenciler Danışma ve Koordinasyon Birimi